In deze tijd van het jaar brengen velen van ons tijd door met het opruimen en voorbereiden van de tuin voor het komende groeiseizoen. Ongeacht wat we graag in onze tuinen kweken, zal deze voorbereiding en opruimen een hoeveelheid graafwerk met zich meebrengen. Het is daarom essentieel dat u een schop hebt die bij u en uw werklast past.
Veel tuiniers (met name dames) hebben moeite om de juiste schop en vork te vinden die bij hen past, maar het juiste hulpmiddel is vaak gemakkelijker te vinden als je jezelf de volgende vragen stelt:
1. Hoe lang ben ik? Een standaard graafschop is ontworpen voor tuinders tussen 5 ′ 6 ″ en 5 ′ 11 ″. Als je tussen 5 ′ 2 ″ en 5 ′ 6 ″ bent, probeer dan een border-schop en als je korter bent dan 5 ′ 2 ″, gebruik dan een struikschop. Langere tuinders vinden schoppen met een lange steel comfortabeler.
2. Hoe fit en sterk ben ik? Een schop vol grond is zwaar! Als je een lichtere schop nodig hebt, probeer dan te onthouden: roestvrij staal is lichter dan massief gesmeed staal en geperst staal is lichter dan roestvrij staal. Hoe kleiner de schoppen, hoe lichter deze zal zijn. Dus als u graafschoppen zwaar vindt, is een boordschop lichter. Ook is een houten handvat lichter dan een stalen handvat en een handvat van glasvezel is lichter dan een houten handvat.
3. Hoe vaak gebruik ik ze? Als u slechts af en toe een schop gebruikt, wilt u misschien iets zwaarder om het werk snel af te krijgen. Als je je schop dagelijks voor langere tijd gebruikt, wil je misschien een lichter hulpmiddel om je energie te besparen.
4. Welke extra’s wil ik? Heb je boot savers (of treads) nodig op de schop? Geef je de voorkeur aan een ‘YD’ stijlgrip of een traditionele ‘T’? Geeft u de voorkeur aan een epoxycoating of roestvrij staal? Wilt u een open mof, een gesloten mof of een vastgebonden gereedschap dat de sterkte van het gereedschap beïnvloedt?
Deze vragen moeten u naar het juiste hulpmiddel leiden. Het is ook de moeite waard om te overwegen dat hoewel roestvrij staal populair is geworden bij televisietuinprogramma’s, het erg hard en inflexibel is (in tegenstelling tot massief gesmeed staal) en dit kan ertoe leiden dat het mes snapt als het in aanraking komt met iets moeilijks zoals een boomwortel of begraven rots.
En ten slotte, probeer je niet voor de gek te houden door de stijl of het ‘uiterlijk’ van de schop – alleen omdat het eruit ziet als een ouderwetse tool betekent niet dat het zo is gemaakt.